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Several delegates have asked whether it is legally feasible to require that all draft resolutions presented to the General Assembly be set out in a standard template – one for resolutions on policy; the other for resolutions on specific projects and activities with direct financial implications -- and if so, what are the steps for adopting and implementing that requirement. The simple answer is yes.   There is nothing in the OAS Charter or other rules of the Organization that would prohibit the adoption and implementation of that requirement.   Moreover, the General Assembly, the Permanent Council, and the Preparatory Committee are all authorized, within their respective areas of competence, to adopt measures to implement such a requirement.  A brief discussion of the steps that could be taken to require use of the templates, either permanently or simply for purposes of the upcoming 2009 Session of the General Assembly follows below.
As for permanently adopting such a requirement, the General Assembly, under Article 54(h) of the Charter and Article 85 of its Rules of Procedure, can easily amend its rules at its next Session – presumably its June 2009 Regular Session - to require such templates for all subsequent Sessions of the General Assembly.   

Because the General Assembly is the supreme organ of the Organization under Article 54 of the Charter, the adoption of such a requirement within the Rules of the General Assembly would have a trickle-down effect for those organs of the Organization that prepare, propose, and/or review draft resolutions prior to their presentation to the plenary of the General Assembly.  That is, the Permanent Council, the Permanent Council, CIDI, the specialized agencies, and other organs and entities of the Organizations which present draft resolutions for eventual approval of the General Assembly would have to adopt similar requirements in their respective Rules governing the format of draft resolutions for presentation the General Assembly to assure that those drafts are not rejected “at the gates” of the plenary or other organs in the chain of review.  Similarly, delegations presenting resolutions for consideration of the General Assembly during its Sessions would be required to use the templates were the General Assembly to adopt the requirement.
As for the upcoming 2009 Regular Session, it is too late for the General Assembly to modify its Rules of Procedure to require the templates for that Session, unless the Permanent Council decides to convoke a Special Session under Article 58 of the Charter for that purpose.  Nonetheless, the Permanent Council and Preparatory Committee of the General Assembly can adopt procedures that would require all draft resolutions reviewed and approved by them for consideration of the General Assembly to conform to approved templates for that meeting.   
Such a temporary measure, however, would not bind the plenary of the General Assembly because it is the superior organ relative to its Preparatory Committee and the Permanent Council.   Thus, the General Assembly would still have the option, until it otherwise changes its Rules, of accepting from individual delegations for consideration during the course of that meeting draft resolutions which do not conform to the templates.  Alternatively, however, the General Assembly, could, upon the recommendation of the Permanent Council, Preparatory Committee, or a delegation, adopt for the 2009 Session in its “opening session” the template requirements for all resolutions it receives from individual delegations during the meeting.
To adopt the template requirement for the 2009 meeting, we suggest the following procedure. First, the CAAP should design the templates and recommend to the Permanent Council adoption of a resolution approving them and directing all Committees and other OAS organs presenting draft General Assembly resolutions for its review, either separately or as annexes to their annual reports, to follow the templates.  Once adopted by the Permanent Council, that Resolution would be binding on all its Committees.  The President of the Permanent Council should then send a copy of the Resolution to the President of CEPCIDI, requesting that CEPCIDI and CIDI adopt the templates for the draft resolutions CIDI presents to the Permanent Council for review and recommendation to the General Assembly each year pursuant to Article 54(f) of the Charter.  Next, the Preparatory Committee should adopt a resolution requiring the templates, and propose in its report to the Plenary on the agenda that it adopts for the 2009 Regular Session at the opening of that Session the template requirement for all resolutions proposed by delegations during that Session.
/
Practicalities and due process considerations require that the organs and entities of the Organization that have already reviewed and approved draft resolutions for the consideration of the 2009 Regular Session be exempted from the requirement.  In many cases, it would be unduly expensive or impractical for those organs to reconvene their governing bodies in Special Sessions solely for the purpose or re-considering under the template format resolutions they already approved at their annual regular meetings under practices in force prior to the adoption of the template requirement by the Permanent Council and Preparatory Committee.  Moreover, strict application of the template requirement to those organs with regard to draft resolutions approved by them prior its adoption by the Permanent Council and Preparatory Committee would have the unfair ex post facto effect of punishing those organs for not having complied with new requirements which were not in force at the time they approved draft resolutions for the approval of the 2009 General Assembly.  That would be inconsistent with commonly accepted notions of due process.

Finally, some concern has been raised as to whether adoption of the template requirement for the 2009 meeting would be inconsistent with or otherwise violate Article 41 of the General Assembly’s Rules of Procedure.  That Article states:
In adopting any resolution providing for a project or activity that entails expenditure by the Organization, the General Assembly shall take into account the financial estimates, which the General Secretariat shall prepare in advance, on the impact of the projects or activities on the budgetary calculations of the Organization, as well as prior statement by the Committee on Administration and Budgetary Affairs of the Permanent Council or, as the case may be, by the General Committee of the General Assembly on such financial implications.

We see no inconsistency between Article 41 and the template requirement.  Indeed, to the contrary, the proposal of requiring separate templates for resolutions on policies on one hand, and resolutions on projects and activities on the other, should facilitate compliance with Article 41.
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�.	Article 31 of the Rules of the General Assembly provides:  “The Preparatory Committee may recommend, that in view of their importance, certain topics be considered on a priority basis at the opening of the regular session of the General Assembly.”





